هنر تصویر برداری از جملهء هنر های ظریف بشمار می رود که این هنر در افغانستان تاریخ طولانی نداشته و همچنان زیاد شناخته شده نمی باشد ، ولی سوابق آن برمی گردد به دوران شاهان گذشته که همواره سعی داشتند تاازطریق مبادلات فرهنگی و اقتصادی با غرب خودرا از انزوا بیرون آورند و همچنان مادایکه درافغانستن وسایر کشور ها عکاسی وجود نداشت ، نقاشان خارجی در نیمهء اول جنگ اول ودوم افغانستان همراه باارتش بریتانوی به عنوان داکتر یا افسر نظامی وارد افغانستان شده بودند و آنها در کنار وظیفهء اصلی خود بائیست از هنر نقاشی هم برخوردار می بودند تا وقایع روزهای جنگ را بارویداد های از زندگی مردم را همواره در کنار امور نوشتاری ترسیم می نمودند و به کشور خود می فرستادند یادرنشریه های شان به طبع می رساندند. با پیدایش و اختراع لیتوگرافی نوری ، نقاشان همین تصاویر را آبرنگ آبی یا روغنی داده واز طریق بیتوگرافی یا چاپ سنگی نشر می نمودند.
در سال 1841 یک افسر نظامی بنام جیمزراتری James Rattray با چهار هنرمنددیگر چون رابرت کریک Robert Crrick و جیمز اتکینسون James Atkinson وارد افغانستان شده بودند و آنها با نقاشی های خود با طرح های مختلف وقایع را تفسیرمی نمودند. مرام از تصویر برداری آنها آن بوده تا بتوانند افغانستان را کشوری جنگ زده و خون آلود و محل مناقشه معرفی نمایند ووقایع دلخراش جنگ انگلیس هارا که خود دیده و یاازدیگران شنیده بودند ترسیم نمایند.
کاتری یک مجموعهء البوم خوبی را در حد بیش از سی تصویر از وضع فرهنگ وهنر مردم ، از مساجد ، پادشاهان و اعضای خانوادهء شاهی ، قصر ها زنان و پوشش لباس های محلی و غیره تهیه نموده بود که کاروی از جملهء کار های دیگر نزد انگلستان از نگاه فن و هنر از اهمیت بیشتری برخوردار بود. راتری در ابتداء این مجموعه را به نیرو های قندهار که تحت اثر افسرهای هند برتانوی بودند ارائه کرد و همین کار های او پس از نشر از طریق از طریق لیتوگرافی در یک مجموعه در لندن به نمایش گذاشته شد که از جملهء آن مجموعه چند تصویر را من درین صفحه حسب زیر به معرفی می گیرم:
راتری که به زبان فارسی هم مسلط بوده خودش به آسانی می توانسته وقایع رااز مردم جویا شود وی که اولین تصویر را از امیردوست محمد خان وفرزندش برداشته در مورد او می گوید که امیر دوست محمد خان شخصی بود مودب ودرامور دولتی با پرنسیب و این عکس را در یکی از تالار های ارگ غزنی برداشته است.
تصویر دیگری از (لب شکر) کوچکترین زن دلخواه حاکم بامیان که خواهرزاده یابرادرزادهء امیردوست محمد خان می باشد. جیمز راتری James Rattray طی نامه ء از کابل به او معرفی شده بود تادر برداشتن یک تصویر اورا همکاری کند . راتری همچنان اظهار داشته است که زنان افغان نسبت به زنان هندوستان بالای شوهر های خود کنترول بیشتر دارند و هم گاهی این زنان افغان با پوشیدن لباس های محلی روستایی یا بادیه نشینی از خانه می توانند بیرون شوند واززندگی خود بیشتر لذت می برند در حالیکه زنان هندوستانی تا کلاس های بالا درزیر پرده قراردارند.
تصویر های دیگری را میتوان از والی غزنی ، دختری که نامزد شده است با یک چلم ، افغانان در کوه های هندوکش، مقبره ء سلطان محمود غزنوی و همچنان مقبره احمد شاه بابا، از شهر قندهار افغانستان و شاه شجاع در تالار قصر او مشاهده کرد و هم باید متذکر شد که در عصر امیر دوست محمد خان نقاش ماهری بنام عظیم ابکم که خود گنگ بوده وجود داشته که موصوف هم توانسته تصویری را از امیردوست محمد خان نقاشی نماید که مثال آن تصویر هم در کنار سایر نقاشی های راتری نیز معرفی شد.